Je werk signeren

Over het algemeen is het niet gebruikelijk voor een illustrator om het gemaakte beeld te signeren, zoals een kunstenaar bijvoorbeeld wel doet met zijn werk. De naam van de illustrator wordt wel vermeld in de colofon, of bij het artikel waar het beeld toebehoort.

Signeren in Azië

Het signeren van kunst en andere zaken is een wereldwijd gebruik, al gebeurt dat niet overal op de zelfde wijze. In Oost-Aziatische landen als China, Japan, Taiwan en Korea wordt een zegel gebruikt in plaats van een handtekening. Het gebruik van zegels is ontstaan in China. Daar werden ze gebruikt om oude Hanzi-tekens en decoratieve patronen aan te brengen. Archeologische vondsten bewijzen dat bronzen zegels al rond 1750 v. Chr. gebruikt werden!

Meer dan een handtekening

Zo’n zegelafdruk is meer dan alleen een handtekening zoals wij die in het westen gebruiken. Een goedgeplaatste zegelafdruk kan balans in een kunstwerk brengen. Veel kunstenaars gebruiken daarom verschillende zegels. Op die zegels kan de naam staan van de kunstenaar, maar kan ook een spreuk of filosofie bevatten. Er zijn zelfs zegels met daarop de naam van het gebruikte penseel.

Zelf een zegel maken

Ik ben gefascineerd door het gebruik van Chinese zegels, vanwege de schoonheid en de toegevoegde waarde die het een tekening of kalligrafie geeft. Daarnaast ontstaat er bij mij de wens om een merktekentje mee te geven aan mijn foto’s en illustraties, omdat ze online gemakkelijk een eigen leven kunnen gaan leiden. Vanuit deze fascinatie ben ik er eens voor gaan zitten om zelf een stempel te maken. Geïnspireerd op de Chinese zegels, maar wel met het Latijns alfabet, gezien mijn doelgroep westers is en anders niemand er iets van begrijpt…

BewarenBewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie