Nieuwe strategie Sandd

Om zich de komende jaren te kunnen redden stort postbezorger Sandd zich naast geadresseerde post nu ook op het bezorgen van folders en pakketjes, zo meldt het Financieel dagblad.

De afgelopen tien jaar wist het tweede postbedrijf van Nederland 17% van het marktaandeel van de postbezorging te veroveren van PostNL. De nieuwe directeur Haico Meijeringk wil nu ook folders huis aan huis gaan bezorgen. De huis aan huis bezorging van folders wordt momenteel voor het grootste deel van Nederland door PostNL- dochter Netwerk VSP verzorgd. Jaarlijks worden er in Nederland maar liefst 12 miljard folders bezorgd, en Sandd wil daar ook van profiteren.

Er valt niet veel meer te verdienen met het bezorgen van geadresseerde post. De volumes dalen en de prijzen voor de bezorging stijgen. Dat komt doordat 10% van de bezorgers in vaste dienst genomen moet worden. De interne problemen van TNT Express ziet Meijerink als een voordeel. PostNL is daardoor namelijk erg intern gefocust en dat geeft Sandd meer ruimte.

De bezorging van pakjes kan een uitweg zijn. Het is een markt die nu gedomineerd wordt door PostNL, DHL en DPD. De marges liggen daar iets hoger, maar omdat er al drie grote spelers op deze markt zijn is de concurentie hoger. Sandd bezorgt een paar dagen per week post. Deze capaciteit kan op andere dagen benut worden om pakjes te bezorgen.

De markt voor folders blijft stabiel omdat de consument het fijn vindt om op zijn gemak de aanbiedingen te bestuderen onder het genot van een bakje koffie. Directe aanbiedingen via e-mail worden over het algemeen irritant bevonden, volgens Meijerink.

Naast lagere prijzen denkt Sandd voet aan de grond te kunnen krijgen door de folderpakketten af te stemmen op de buurt waar ze bezorgd worden.

De jaarlijkse omzet van Sandd bedraagt nu € 100 mln. Het is de bedoeling dat deze omzet door de nieuwe activiteiten in een paar jaar wordt verdubbeld.

Herschreven en geredigeerd in opdracht van Luiken Karstens Custom Media.