Waarom illustraties (en geen stockfoto’s)?

Als er bezuinigd moet worden is beeld vaak het eerste aan de beurt. In plaats van illustraties kiest men voor stockfoto’s. En dat is dom! Het is niet alleen jammer voor mij als illustrator, er zit ook een risico aan vast.

Wat maakt een illustratie dan zo bijzonder?

Illustraties zijn er om de aandacht te trekken van de lezer. Mensen zijn sterk visueel ingesteld, dus als ergens een plaatje te zien is gaat daar gelijk de aandacht naartoe. Als die illustratie technisch en inhoudelijk goed in elkaar zit geeft het extra kracht aan het artikel waar het bij hoort en ontstaat het verlangen bij de lezer om in het artikel te duiken. En dat is precies de bedoeling.

Mooie illustraties zorgen bovendien voor een soort visuele luxe en rijkdom. Kijk maar eens naar tijdschriften waarbij mooie papiersoorten zijn gebruikt en waar veel aandacht is besteed aan de vormgeving en visuele inhoud. Men is geneigd om dat soort bladen te bewaren en gaat er voorzichtiger mee om.

Foto’s zijn meestal een registratie van een onderwerp, gebeurtenis of een sfeer. Illustraties hebben de extra dimensie van de fantasie. Ze prikkelen de verbeelding. En dat is precies de bedoeling: de lezer prikkelen.

Advies

Ga je bezuinigen op illustraties en vormgeving, dan neem je dus het risico dat je je publiek onvoldoende kunt boeien. Mijn advies is daarom: investeer in illustraties en vormgeving en creëer de visuele rijkdom waar het publiek toe wordt aangetrokken als een magneet. Daar wordt iedereen blij van!

BewarenBewaren